Afrički ježić- on je toliko mali i sladak, da će vam sigurno pasti na pamet da ga uzmete kao kućnog ljubimca.

Afrički ježić- on je toliko mali i sladak, da će vam sigurno pasti na pamet da ga uzmete kao kućnog ljubimca.
Afrički patuljasti jež izuzetno je simpatičan i nezahtijevan kućni ljubimac koji preko dana većinu vremena spava, a aktivan postaje tek uveče.
Na ljude prvo reaguju odbrambeno – sklupčaju se i ispuštaju zvuk sličan šištanju – ali mogu se pripitomiti nakon što se naviknu na miris vlasnika.
Neki tvrde da su zanimljiviji od mačaka… Bilo kako bilo Afrički Pigmejski Jež prijeti da zauzme visoko mijesto među kučnim ljubimcima širom svijeta. Nije ni čudo kad bez problema staju na dlan vaše ruke. 
Mali afrički ježevi su pravi hit među kućnim ljubimcima. Toliko su mali da stanu u šaku.
Ove  ljupke životinjice traže ljubav i njegu. Vrlo su osjetljive te mogu preživjeti isključivo u toplim i ugodnim uvjetima.
Razlog njihove sve veće popularnosti je i bioritam. Naime, poznato je da je jež noćna životinjica. Tako se jež polako budi upravo u vrijeme kada roditelji dolaze s posla, a klinci iz škole.
Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji.
Postoji 16 vrsta ježeva podijeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dvije su glavne grupe ježeva, a to je: evropski jež koji je i zakonom zaštićen, i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac.
Ovo je još jedan atraktivan ljubimac koji se u novije vrijeme pojavio na našim prostorima.Vrsta koja se može naći u prodavnicama ljubimaca je porijeklom iz Afrike iako na prvi pogled izgledaju kao domaći jezevi.
Prva razlika i specifičnost ovog ježa je manja veličina od domaćeg predstavnika ove vrste.Kao druga stavka je da je osetljiviji na našu klimu pa ga nije pogodno držati napolju već u stabilnim uslovima stana(iako voli toplotu ne treba ga izlagati jakom i direktnom suncu).
Jež je, kao ljubimac u stanu, veoma zahvalan i lak za odrzavanje.Potrebno mu je obezbijediti kavez ili terarijum većih dimenzija , sa što većom osnovom.Visina kaveza nije bitna jer jež ni(je) penjač.Na dno kaveza je potrebno staviti dosta piljevine u koju će se on uvlačiti i u kojoj će spavati.Kućica mu ni(je) neophodna.Keramička činija za hranu će biti odlična pogotovo što ne moŽe lako da se prevrne.Vodu je dobro staviti u pojilicu koja se kači na zidove kaveza jer u suprotnom se može desiti da je ili prospe ili se pokvasi.
U prirodi se hrani insektima,manjim pticama,..dok se u zarobljeništvu hrani kvalitetnom hranom za mačke koja je najprobližnija njegovoj prirodnoj ishrani.
Može se pripitomit redovnim druženjem sa vlasnikom kojeg će vrlo lako prepoznati po mirisu, dok će prema nepoznatima biti nepovjerljiv.Može se slobodno puštati po stanu, neće praviti štetu ,jedino što može da se desi da mu se prispava i da se zavuče u neki ćošak gdje nećete moći lako da ga nadjete.Noćna je životinja i ne treba ga uznemiravati dok spava preko dana.
Veličina : dužina 16-17 cm težina oko 500gr.
Životni vijek : 9 godina.
Afrički patuljasti ježevi se u svom prirodnom okruženju hrane prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima. U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor bjelančevina koje njihov metabolizam zahtijeva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.
Količina hrane koja bi zadovoljila potrebe ježa zavisi od kvaliteta hrane. Dovoljno je da jež svakog dana ima na raspolaganju dvije supene kašike superpremijum hrane za mačke light kategorije.
Što se tiče žive hrane, iz prirode se savjetuje uzimanje samo onih primjeraka insekata koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
Međutim, kako se ježevi kao kućni ljubimci hrane gotovo isključivo hranama za mačke, a hrana se obogaćuje sa sviježom hranom (povrćem i voćem), tako i vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, crvićima, koji su u stalnoj ponudi Pet centra.
Kavez za patuljastog ježa svakako ne bi smio da bude premali jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vreme mnogo kreću. Vole da se ukopaju u kavez, pa bi trebalo da bude primjerene dubine. Stoga, preporučuje se kavez dimenzija od 80x48, 5x42 cm.

Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom dijelu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi cio prostor stana za svoje aktivnosti dok se prethodno ne formira navika vršenja nužde u dijelu kaveza. Savjetuje se da ježu ne dajete punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom drugih lica.

Jež po pravilu sam održava svoje tujelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Afrički patuljasti jež ( /HEDGEHOG /)-njegovo istraživanje i izgled ne ostavlja ravnodušnim

JEŽEVI-hedgehog-SVE O PREDIVNIM ŽIVOTINJICAMA.